Compostatge

La brossa que generem conté un 40% de matèria orgànica que pot ser reciclada i retornada a la terra en forma d'humus per a les nostres plantes.

Per cada 100 kg de restes orgàniques podem obtenir 30 kg d'adob gratuït.
Contribuirem a la reducció del pes i el volum de les escombraries que van a parar als abocadors i a les incineradores, amb la conseqüent millora ambiental.

Compostar és sotmetre la matèria orgànica (restes de menjar i vegetals de jardí) a un procés de transformació biològica en què milions de microorganismes actuen sense descans, de manera que obtenim el nostre adob natural: el compost.

El compostatge és un procés simple que mitjançant un senzill aprenentatge es pot realitzar al mateix lloc on s'ha generat la matèria orgànica: a casa, si es disposa de jardí o pati, però també a l'escola, instituts, esplais,etc., com a interessant experiència educativa.

 Si tens jardÝ al teu habitatge

Totes les persones que disposen d'un petit jardí, hort o pati amb terra no pavimentat, poden dur a terme el procés de compostatge casolà amb compostador.

Les restes de menjar de cuina i les restes vegetals de jardí ens poden servir per obtenir adob per a les plantes.

 Si no tens jardÝ ni pati, tambÚ pots compostar

Un vermicompostador permet dur a terme, a qualsevol casa o pis un procés de transformació de les restes de menjar en adob natural, amb un format net, fàcil i sense complicacions. Aquestes restes, que hauries de tirar al contenidor de matèria orgànica, ara et serviran per  fer un bon compost casolà.

 Resum de procŔs de compostatge

En un lloc al costat del compostador s'ha de preveure un espai per a emmagatzemar-hi restes vegetals ( restes de poda, fusta triturada o serradures). Per a iniciar el compostatge es necessita aquest tipus de material, ja que la matèria orgànica provinent de la cuina és força humida i densa, i cal esponjar-la.

La primera capa de la pila ha de ser de restes vegetals, per facilitar que l'aire circuli per la pila. A partir d'aquí es poden anar fent capes (d'uns 10 centímetres com a màxim) a mesura que es generin residus orgànics, intercalant les capes de matèria orgànica amb capes de restes vegetals. La quantitat mínima necessària per iniciar el compostatge i mantenir-lo de forma correcta és de dos metres cúbics. Per tapar-ho tot es pot fer servir terra de jardí o compost ja una mica madur.

La barreja entre matèria orgànica de cuina i restes vegetals ha de ser d'una a dues parts de matèria orgànica de cuina per cada part de restes vegetals.

Periòdicament cal remenar amb una pala o forca la matèria orgànica, per assegurar-nos que el procés tingui l'oxigen suficient. Si el material fa olor o està massa sec, s'ha de voltejar més sovint en el primer cas i humectar en el segon.

El compost madur es treu del recipient i es passa per un garbell pla.

Per comprovar que el compost és madur, es posen unes quantes llavors de créixens dins una mica de compost i s'humiteja. Si els processos de descomposició encara s'estan desenvolupant, els créixens no germinaran bé. Si el compost està prou madur, desprès de 5 o 7 dies s'haurà format una densa catifa de créixens. Aleshores el compost ja es pot aplicar sense por. 

 T'agradarÓ compostar, i tots en sortirem guanyant!

Què hi guanyes?

  • Controles el procés de producció, garanteixes  la qualitat dels residus aportats i la qualitat del material obtingut.
  • Col.labores en la reducció de residus generats.